SRI LANKAI HÍRLEVÉL

A cunami árvái között végzett munkáról

A Baptista Szeretet-szolgálat munkatársai - Magyarországról elsőként - két nappal a szökőár után, 2004. dec. 28-án érkeztek Sri Lankára. A károk és szükségek felmérése során nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a katasztrófa következményeinek a gyermekek vannak leginkább kiszolgáltatva. Ezért döntöttünk úgy, hogy a negyedik éve futó jelképes örökbefogadási programunkat Sri Lankára is kiterjesztjük. A gyors döntéseknek, valamint a sajtóban és a médiákban megjelent felhívásainknak köszönhetően, igen sok jelképes “örökbefogadó” jelentkezett, akik vállalták, hogy egy éven keresztül, havi 3000 forinttal támogatnak egy-egy sri lankai rászoruló gyermeket. Ennek következtében egy árvát többen is segíthetnek, s így a lehető legmagasabb színvonalú ellátást tudjuk biztosítani minden támogatott számára.

Orvosaink a gyermekek között

A segítség első fázisában a legsürgősebb teendő az életben maradás feltételeinek megteremtése volt, ezért a helyi árvaházak és menekülttáborok lakóit folyamatosan láttuk el ivóvízzel és élelmiszerrel, a gyógyszer- és betegellátás mellett. Az árván maradt gyermekek támogatására eddig 10.000 db takarót, 10.000 db ruhacsomagot, 10.000 db tisztasági csomagot, 10.000 pár papucsot (helyi, megszokott viselet) és 10.000 db cumisüveget osztottunk ki munkatársaink és önkéntesek segítségével.

A jelképes “örökbefogadottak” egy csoportja

A Külügyminisztérium támogatásával a keleti parton (Ampara főként muzulmánok lakta körzetében) a Fővárosi Vízművek és a kanadai CIDA támogatásával pedig Galle városában 168.000 liter ivóvizet adtunk át a fertőzött területeken. Az egészséges ivóvíz további biztosítása érdekében, partnerszervezeteinkkel együttműködve és a helyi lakosok bevonásával több száz kutat fertőtlenítettünk, és tisztítottunk meg.

A fertőzésveszélyben nagy kincs a tiszta ivóvíz

Három nappal a katasztrófa után indult útnak Sri Lankára az első magyar orvoscsoport is, amelynek tagjai között ott voltak a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is. Az orvoscsoport többi tagját delegáló más hazai segélyszervezetekkel karöltve több ezer beteg és sérült sri lankai felnőtt és gyermek orvosi ellátását és fertőzések elleni beoltását végeztük el.

A gyors segítségnyújtással egy időben kezdődött el egy hosszú távú program előkészítése is. Ennek fontos állomásaként - a magyarországi támogatók nagylelkű felajánlásainak köszönhetően - 2005. febr. 19-én megtörtént a Magyar Árvaház alapkőletétele Colombóban, ahol elsősorban cunami árvákat helyezhetünk el.

A Magyar Árvaház alapkőletételi ünnepsége

Terveink között szerepel egy harminc házból álló gyermekfalu felépítése is, ahol nevelőszülők felügyelete mellett, családias környezetben további árván maradt gyermekek nevelésére, gondozására lesz lehetőség. Az ehhez szükséges telket a helyi hatóságoktól már megkaptuk, és a program szakmai előkészítése is megtörtént. Ezzel párhuzamosan Amparában, a menekülttáborokban élő, cunami árvák lakhatását, ellátását, ruházkodását, iskoláztatását és szakmai képzéséhez (szabás-varrás, számítástechnika, főzés) szükséges infrastruktúrát fogjuk biztosítani.

Eddigi és további támogatását köszönve, megbecsüléssel:

Szenczy Sándor

Elnök

Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány

Budapest, 2005. március 22.