Szuhánszky Debóra: (2005. ápr.)

    

A kollégiumi óra időpontja: HÉTFŐ 19 ÓRÁTÓL, AMEDDIG BÍRJUK!

Helyszín: Budakeszi, Rákóczi u. 2.

                 Márta-Mária Szeretetotthon Diákszállója

Lelkész: Szuhánszky T. Gábor

Tagok: bárki, aki eljön!

A budakeszi ifjúság

Mióta első lelkész-családként Budakeszire költöztünk (1998.) vagy mióta a budakeszi gyülekezet hivatalosan is működni kezdett (2001.), már sokszor kicserélődtek az ifjúsági csoportunk tagja. Ennek természetes oka, hogy a tagok legnagyobb része az itteni diákszálló lakóiból kerül ki, így aki elköltözik a kollégiumból, az csak elvétve téved ide vissza, mondjuk egy ifi órára, mert ennek időpontja nem a 22-es busz menetrendjéhez igazodik, hanem inkább az itt lakók időbeosztásához. Most, hogy ilyen nyakatekerten megfogalmaztam ezt a mondatot, megpróbálom világosabban kifejteni, hogy kikből is áll a mi kis ifjúságunk. Először is nem csupa metodistákból. Sőt a metodisták csak az utóbbi kb. 2 évben szaporodtak három főnél többre. Vannak itt baptisták, katolikusok, reformátusok, tehát teljesen ökumenikusak vagyunk! A budakeszi ifjúság tagjai természetesen a már említett okok miatt is, nem csak ennek az ificsoportnak a tagjai, hisz a legtöbb diák otthon is beletartozik egy-egy közösségbe, gyülekezetbe, ifjúsági csoportba. De vannak teljesen “külsős” tagjaink is, akik különböző okokból, pl. ismerősök ismerősei révén kerültek a kollégiumba, és “csak” kíváncsiságból vagy érdeklődésből ülnek be az alkalmakra. Igazából talán pont emiatt az utóbb említett néhány tag miatt különleges a mi kis ifink. Olyan emberek előtt és olyan emberekkel együtt beszélgetünk Istenről, Bibliáról, akik lehet, hogy egyéb körülmények között sosem találkoznának ezekkel a témákkal. Ráadásul az együtt éneklés, a közös imádságok és Biblia-tanulmányozások gyakran indítanak el személyesebb beszélgetéseket is az alkalmak után.

Az ifi órák megszervezése mindig szemeszterenként történik, ugyanis a diákszálló kifejezésből talán már kiderült, hogy az itt élők nagy része főiskolás vagy egyetemi hallgató, így a vizsgaidőszakra általában befejezzük az alkalmakat, és a következő szorgalmi időszakban újra összeülünk, hogy kitaláljuk az adott félév tematikáját, témáit. Volt már, hogy szétosztottuk egymás között az alkalmakat, így mindenki felkészült valamiből egy –egy órára, pl. előkerültek olyan dolgozatok, kutatási anyagok, amikkel az illető az adott félévben a legtöbbet foglalkozott. A mostani félévben a Jelenések könyvének 7 gyülekezetét vesszük sorra, szintén szétosztva a tagok között.

Mivel itt az ifjúság tagjai nem csak az ifiórákon találkoznak, hanem együtt is élnek a kollégiumban, így a hangulat mindig biztosítva van, már jóval az alkalom megkezdése előtt is! A fiatalok sokkal jobban ismerik egymást, mint egy átlagos közösségben. Pontosan tudjuk egymásról, hogy kinek milyen az órarendje, ki mikor áll egy nehezebb ZH vagy vizsga előtt, tudjuk, hogy kinek okoz nehézséget a korán kelés, és nem csak jókedvűen, hanem fáradtan, gyűrötten is meg kell tanulnunk egymást.

A hétfői ifiken kívül néha filmklubokra is összegyűlünk. Havonta egyszer a MIX zenekar is itt tartja próbáit, és ezt fontos megemlíteni, hisz a zenekar három tagja is besorolható a budakeszi ifibe (persze csak ha Balázs se bánja). Ha valaki a hétvégét is itt tölti, akkor a vasárnapi Istentiszteleten is szívesen veszik az idősek otthonának lakói a fiatalok szolgálatait.

Írta: Szuhánszky Debóra