2005-ös hírek

 

WEBSTATISZTIKA - TÖBB, MINT 10 000 LÁTOGATÓ EGY ÉV ALATT

Ez elsősorban az aktív MIX fórumnak köszönhető, ahol volt, hogy egy nap alatt(dec.5) több, mint 100(!!!) hozzászólás volt. 2005. december 17-n 127 nézőnk volt, ezek közül 60 francia és 5 német.

      

ÖKUMENIKUS HÉT ZÁRÓ ALKALOM - IFJÚSÁGI ISTENTISZTELET

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK 2006. január 22-én vasárnap 17 órakor ÖKUMENIKUS HÉT ZÁRÓ ALKALMÁRA - IFJÚSÁGI ISTENTISZTELETRE Lágymányos Mindszentek templomába (ELTE mellett - Petőfi-híd budai hídfő).

     

FELSŐ FILMKLUB - ÉVVÉGI PROGRAM
Szeretettel várunk a VI.ker. Felsőerdősor u. 5-ben (6-os kaputelefon) tartott TEAHÁZzal egybekötött filmklubunkra! A belépés díjtalan!
     

PROGRAMOK MENÜ

A honlap önarckép menüje be lett olvasztva a programok menübe, így a programok beszámolói és képei együtt elérhetőek, és nem kell ide-oda "vándorolni". A honlap német és angol nyelvű részei  is frissültek, amelyet nem utolsó sorban a nagy külföldi érdeklődés(60 francia és 5 német néző 2005. december 17-én) tett szükségessé. További változások várhatóak a közeljövőben.

          

MIKULÁS A BUDAPESTI IFIBEN
December 6-án este hatkor minden a megszokottak szerint indult. Frigyes bácsi (Hecker Figyes) a megkezdett Márk evangéliuma sorozatból (8,1-21) beszélgetést vezetett, befejezésként közösen imádkoztunk - aztán megjelent... Belépett az éjszakából a fehér szakálú... 

   

MIX NAP 2005

Felkerültek a 2005. november 12-i MIX nap képei egy rövid beszámolóval és hosszabb szekció-beszámolókkal együtt.

   

A LEGFRISSEBB KÉPEINK...
Fent vannak a munkatársképző 2005 képei. Ajánljuk figyelmetekbe! Ha netán van nektek is jó képetek, akkor azokat is szívesen feltesszük.

  

ŐSZI CSENDESNAP SZEKCSŐN

További képekkel bővült. 2005. október 31-én több mint 50 gyerek részvételével egész napos gyerekcsendesnapot tartottak Kaposszekcsőn (Dombóvár Körzet). A csendesnapon a nyári gyerekcsendeshét résztvevőit találkozhattak újra. Az alkalom a kaposszekcsői gyülekezetben tartott istentisztelettel fejeződött be, amelyen Szabó Andor lelkész Zákeus történetéről beszélt. A képes beszámolót Khaled A. László készítette.

   

VI. KERÜLETI EGYHÁZAK FOCIBAJNOKSÁGA

A bajnokságon a budapesti fiatalok vettek részt. A vándorkupát idén az evangélikusok nyerték meg. Mi az ötödik helyen végeztünk. A csapat tagjai: Csontos Ivett, Gyurkó Balázs, Jávor Attila, Jávor Tamás, Kovács Elemér, Kovács István, Kovács Zoltán, Vigh Bence, Erdei Nagy Dániel és János Zsolcáról.

   

ÚJABB MIX ÚJSÁGOK
Hosszú várakozás után újabb négy MIX újsággal bővült a honlap. Kicsit megváltozott a formátum, ami remélhetően mindenkinek tetszeni fog és megkönnyíti az újság olvasását illetve a cikkek közti mozgást.

   

MUNKATÁRSKÉPZÉS

Október utolsó hétvégéjén a Kiscelli utcai egyházközpontban csaknem 20 fő részvételével rendezte meg idén az Ifjúsági Bizottság szokásos Ifjúsági Munkatársképző hétvégéjét. Pénteken (28-án) az ifjúsági csoportok bemutatását követően imaest zárta a napot. A szombati képzést (29-én) Tóth Vera vezette, aki a csoportvezetés témájában tartott előadást. A fényképes beszámolót Schauermann Péter készítette.

     

CENTENÁRIUMI KÖNYVKIADÁS

A budapesti metodista gyülekezet megalapításának 100 éves évfordulója alkalmából, Keskeny utak címmel tanulmánykötetet jelentetett meg a Magyarországi Metodista Egyház. A hat szerző által elkészített tizenkét egyháztörténeti tanulmány olvasója színvonalasan elkészített hiánypótló munkát tarthat kezében. A kötet bemutatójára 2005. november 22-én 14.30-kor kerül sor a fővárosi Metodista Egyházközpontban (III. Kiscelli u. 73.)

    

ÚJABB KÉPEK A  PÉCSI IFJÚSÁGRÓL

Felkerültek a pécsi ifjúság "honlapjára" a 2005. szeptember eleji szalonnasütés képei, valamint a májusban készült csoportkép.

       

MIX NAP 2005
Szeretsz kukucskálni? Kukkants be! Örömmel értesítjük minden fiatal barátunkat, munkatársunkat, idősebb támogatóinkat, és mindazokat, akik egyszerűen csak kíváncsiak, hogy a MIX nap 2005-ben sem marad el! V. országos találkozónk 2005. november 12-én szombaton kerül megrendezésre a fővárosi Metodista Egyházközpontban (III. Kiscelli u. 73.).

   

PÓLÓ PÁLYÁZAT 2005

Kedves grafikus kollégák, művészhajlamú testvérkék, ügyes kezű rajzosok!
Kérlek benneteket, hogy a 2005-ös MIX PÓLÓ terveket 2005. november 12-ig készítsétek el! TEHÁT AZ ELKÖVETKEZŐ 1 HÉT ALATT!!! Címünk: mixlap@freemail.hu  

         

ELSŐ PÓLÓ TERVEK

A 2005. november 12-i póló szavazásra eddig két terv érkezett be. A tervek innen is megtekinthetőek! Gyere el a MIX napra, hogy együtt szavazzuk meg a legjobbat! A verseny még mindig nyitott: a pályázatokat jeligével ellátva, legkésőbb november 12-ig, papíron, vagy digitális formában nyújthatjátok be!

   

TISZALIGETI KONFERENCIÁK

2005 nyarán ismét Tiszaligeten tartotta egyházunk az ifjúsági és családos nyári konferenciáit. A csendesnapok témája az egyház évi jeligéje volt: "Nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2 Timóteus 1,7) Az ifjúsági konferencia előadója Sztupkai Mihály szegedi metodista lelkész volt.

     

ÉVKEZDŐ CSENDESNAPOIK TAHIBAN
Augusztus 26-28. között a budapesti metodista ifjúsági csoport 22 résztvevővel évkezdő csendesnapokat tartott a tahitótfalusi református konferenciaközpontban. A hétvége témája: "A teljesség felé - Isteni teljesség, vagy hívő szürkeség?" Elődadók: Hecker Frigyes és Kerekes Ernő.
     

MISSZIÓS BEVETÉS GYÖRKÖNYBEN
Augusztus közepén a Benkőbokorban véget érő hitmélyítőtábor után egy csaknem 20 fős munkacsoport segítségével egy hetes falumissziót tartottak a Tolna megyei Györkönyben (Szekszárd Körzet). Az áldásosan záródó héten Kovács Zoltán teológus evangelizált.

        

HITMÉLYÍTŐ BENKŐBOKORBAN
Gyurkó József ebben az évben is megrendezte hitmélyítő táborát Benkőbokorban (Nyíregyháza Körzet). Az egy hetes táboron idén több, mint 40 fiatal vehetett részt. A képes beszámolót Vigh Bence készítette.

   

100 ÉVES A BUDAPESTI GYÜLEKEZET
Egy képsorozattal tisztelgünk az immár száz éves Budapesti Gyülekezet előtt. 50 kép a gyülekezet elmúlt százéves életéből a teljesség igénye nélkül.

             

ÚJ METODISTA HONLAP: BUDAKESZI
Készülget a sokadik metodista gyülekezeti honlap. Ezúttal a 2003-ban megalakult Budakeszi Körzet jelenik meg a világhálón. Két tipp: hírek a soproni gyülekezetről, és letölthető videós istentiszteletek. www.mmemmo.atw.hu

     

SZEGEDI GYEREKTÁBOR

Immár hagyománynak tekinthető, hogy Szegeden a metodista gyülekezet napközis gyerektábort tart. A képeken a szegedi vadasparkban tett kirándulás, a hazafelé vezető fagylaltozás és egyéb ínyencségek láthatók.

 

KAPOSSZEKCSŐI GYEREKTÁBOR

Kaposszekcsőn 2005 augusztusában 5 napos gyermekcsendesnapot szervezett a dombóvári metodista gyülekezet. A táboron több mint 70 gyerek fordult meg, többek között Kisvaszarról, Tékesről, Kaposszekcsőről és Dombóvárról.

 

TEMPLOMSZENTELÉS SZERBIA-MONTENEGRÓBAN 

2005. szeptember 11-én vasárnap 13 fős magyarországi delegáció lehetett a tanúja annak, hogy a 83 éves verbászi metodista templomot másodszor is átadják. Az 1922-ben felszentelt templom bőkezű adományok és önkéntesek áldozatkész munkájának köszönhetően áll újra.

 

LELKÉSZCSERE: PÉCS-NYÍREGYHÁZA

2005 nyarán évi konferenciai döntés szerint lezajlott egyházunk helycserés lelkészváltása: Pécsre Gyurkó József, Nyíregyházára Hecker Márton került. A képeken a nyíregyházi metodista gyülekezet 2005. szeptember 4-i istentisztelete látható. Gyurkó József pécsi beiktatására 2005. szeptember 10-én szombaton került sor.

 

100 ÉVES BUDAPESTEN A METODISTA EGYHÁZ

A 100 éves évforduló alkalmából a MIX honlapon egy válogatott fotóalbumot bocsátunk útjára, amelyen a gyülekezet múltjának eseményeit mutatjuk be. Az évforduló alkalmából a Magyarország Metodista Egyház könyvkiadást, és egyéni bélyeg forgalmazását tervezi. Az ünnepélyes megemlékezésre 2005. október 1-én került sor az óbudai Egyházközpontban.

    

ÉVI KONFERENCIA 2005
Elkészült honlapunk fotóalbuma a Bicsérden megrendezett ez évi Évi Konferenciáról. A képeken többek között Kurdi Zoltán diakónus vénné (lelkésszé) szentelése, és a 25 éve lelkészi szolgálatban álló Gyurkó József megáldása látható. A konferencia ünnepélyes keretek között búcsúzott az idén  nyugdíjba vonuló volt szuperintendenstől, Hecker Frigyestől.

       

IFJÚSÁGI MUNKATÁRSKÉPZŐ 2005

Idén is lesz ifjúsági munkatársképző a Kiscelliben 2005. október 28-29-én. Téma: a kiscsoport vezetés Előadó: Tóth Vera tanárnő, gyakorlott kiscsoportvezető.

    

EGYHÁZUNK JÖVŐJE: A SEJTCSOPORT
2005. szeptember 23-25. között Missziós Konferenciát rendezett a Missziós Bizottság Szolnokon. A konferencia a missziós háziköröknek a gyülekezeteinkben való alkalmazásával, gyakorlatával, illetve kiterjesztésének lehetőségeivel foglalkozott. A bizottság meggyőződése szerint egyházunk, leginkább ebben a formában képes korunkban központi feladatát - a biblikus szentség terjesztését - betölteni hazánkban.

   

ALKOTÓTÁBOR 2005 - BUDAKESZI 

A tavalyi könnyűzenei hétvége folytatásaként idén a MIX programszekció megvalósította álmát: az első alkotótábort. A fantasztikus helyszínen megrendezett táborban a könnyűzenén kívül, gitár-, zongora-, irodalom- és kézműves-kurzuson vehetett részt a 30 résztvevő.

   

MIX OLVASÓK! FIGYELEM: ELŐFIZETÉS!
Ezúton szeretnénk értesíteni azokat a MIX olvasókat, akiknek 2005 júniusával lejárt az előfizetése, hogy 2005 szeptemberétől csak akkor tudunk számukra továbbra is MIX újságot postázni, ha augusztus hónapban postai átutalás útján megújítják előfizetésüket! Kérünk benneteket az időpontok pontos betartására! Khaled A. László főszerk. 1032 Budapest, Kiscelli u. 73.

    

SZOLNOK.METODISTA.HU

3 hónapos próbaüzem után immár elnyerte végleges  formáját a Szolnoki Metodista Körzet honlapja.

        

PINCODE JÁTÉKFESZTIVÁL

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmedet, az év egyik legjelentősebb ifjúsági eseményére, a Pillér Alapítvány által szervezett PinCode Keresztény Játékfesztiválra, mely Fonyódligeten kerül megrendezésre ez év szeptember 22-25-ig.       

    

VÁLOGATOTT KÉTBALKEZESEK

A HARMAT kiadó humorpályázatára beérkezett művekből önálló kötetet ad ki - nevetésre ingerlő kegyes szokásokról, félresikeredett gyülekezeti és családi programokról, füstbement, nagy elhatározásokról - különböző felekezetű, korú, rendű és rangú szerzők tollából. A kötetben a MIX újság egyik szerkesztőjének, Sztupkai Gergőnek kiváló írása is szerepel. A szerzőnek ezúton is gratulál a MIX szerkesztősége! A könyv megrendelhető innen is!

      

EPILEPSZIÁS TÁBOR - 2005. AUGUSZTUS

2005 augusztusában a Bethesda Gyermekkórház Ilka utcai részlegében epilepsziás tábort tartottak, ahol több metodista (Hecker Christiane, Kern Mária, Khaled A. László) is részt vett a tábor vezetésében.

 

CSERKÉSZTÁBOR 

A 2004-es cserkésztáborról megkésve, de törve nem végre képes beszámolót nyújthatunk. A képek a Tolna megyei Györkönyben, illetve Erdélyben készültek.

 

KÖLTÖZŐ TEOLÓGUSOK

Vigh Bence (1. évf.) és Khaled A. László (2. évf.) 2005 szeptemberében beköltözött a Kiscelli utcai Egyházközpont 3. emeletére. A képeken a beköltözés előtti festés, ágyszerelés munkálatai és egy költöztető Citroen Berlingo díszelegnek.

   

Sri Lankai hírlevél

A cunami árvái között végzett munkáról

   

Legyen Ön is milliomos Jézusban!

Mit tegyünk, ha Jézusért gyaláznak és üldöznek bennünket? A. Örüljünk, B. Támadjunk vissza, C. Sértődjünk meg, D. Sírjunk. Egy Németországban élő baptista lelkipásztor honlapján bárki kipróbálhatja a Legyen Ön is milliomos! játék keresztény változatát.

    

Dr. Parick Streiff lett az új püspök

2005. április 17-én egy ünnepi istentisztelet keretében Berner Münsterben a 49 éves Dr. Patrick Streiff lett a Centrálkonferencia új metodista püspökévé avatva a közép- és déleurópai körzetben.

  

Pályázatot nyert a MIX újság

Április elején a Terézvárosi Művelődési Közalapítvány kuratóriuma döntést hozott arról, hogy 25 ezer forinttal támogatja ifjúsági lapunkat. A projekt címe: "Otthon a Terézvárosban". A támogatásból a MIX újság 2005 júniusában a 100 éves budapesti metodista misszióról egyedi megjelenésű emlékszámot jelentet meg! Rendeljen az emlékszámból, és fizessen elő itt!

    

ALKOTÓTÁBOR 2005 - BUDAKESZI

AZ ALKOTÓTÁBOR 2005 TÉMÁJA: AZ ALKOTÁS SZÜLETÉSE. A szenvedély, a fájdalmak, a csodák és örömök szerepe a művészet  megszületésében, az alkotásban, a zenében.

     

MIX póló AKCIÓS ÁRON!

4 különböző színben március 1-re elkészült az első 100 darab MIX póló! Megvásárolható 1200 forint helyett 1100 forintos akciós áron.

     

Don Bosco Pedagógiai Szakkolégium

Ifjúság. nevelés. oktatás, kultúra: Don Bosco pedagógiai szakkolégiuma e félévben is: színvonalas előadások, beszélgetések, viták szerda esténként! Új nézőpontok, tanárképzésből kimaradó problematikák.

   

WWW.METODISTA.HU

Megújult a Magyarországi Metodista Egyház honlapja. Hosszas várakozás után igényes, tetszetős megjelenésű portált kapott egyházunk. A további fejlesztéshez a készítők várják tanácsaitokat!

     

MIX.METODISTA.HU/PECS

Megújultak az ifjúsági csoportok oldalai, és a legtöbbre sok új tartalom is került. Szeretettel várjuk tőletek a további anyagokat, képeket. Újdonság továbbá, hogy minden ifjúsági csoport oldala elérhető közvetlenül is. (mix.metodista.hu/ificsoport városa)

     

73. Évi Konferencia

A múlt héten Bicsérden ülésezett a 73. Évi Konferencia, amely többek között búcsúzott a nyugdíjba vonuló Dr. Hecker Frigyestől, a pesti gyülekezet lelkészétől, aki közel 30 évig volt az egyház szuperintendense. A Pesti gyülekezet felelőse Hajduné Csernák Erzsébet lett, aki a szekszárdi gyülekezet lelkészasszonya. A jövőben Kovács Zoltánnal együtt fogják hárman vezetni a pesti és a szekszárdi gyülekezeteket. Hecker Márton a jövőben helyet cserél Gyurkó Józseffel; rövidesen Pécsről Nyíregyházára fog kerülni, illetve fordítva.

   

Metodisztika kurzus Györkönyben

2005. május 5-7. között Györkönyben a metodista teológusok és a Wesley Szövetség Oktatási Programjának tanulói metodisztika kurzuson vettek részt a helyi imaterem melletti vendégházban. A kurzus oktatói Csernák István: Metodista egyházrend, Lakatos Judit: Metodista egyháztörténet, Szuhánszky Gábor: Metodista teológia voltak. (A képeket készítette: Vigh Bence)

   

Figyelem! Felvétel! Tessék!

2005. április 17-én vasárnap az MTV1 stábja a Pesti metodista gyülekezetben (Felsőerdősor u. 5.) felvette a délelőtti istentiszteletet. A felvétel 2005. május 16-án kerül adásba. Az istentiszteleten elhangzott igehirdetés itt meghallgatható! A felvétel előtti percekről Khaled A. László képriportja számol be.

   

Országos Gyermekmunkás Találkozó

Szeretnél játszani, de nem vagy már gyerek? Semmi baj! Gyere el május 14-én, szombaton a Kiscelli utcába, ahol a gyermekekkel foglalkozó felnőttek játszanak majd. További részletek itt.

   

Nemzetközi táborok

Lesznek idén is nemzetközi találkozók, táborok. Időpontjait és helyeit link alatt felsoroltuk.

   

Már most indul a nyár!!!

A Közös-Pont sátorba várnak minket, azonban, hogy segíteni tudjunk, egy rövid felkészítésen kell résztvenni! Mindenképpen megéri! Tapasztalatgyűjtés, segítségadás szempontjából!

  

Megújult MIX honlap
Elkészült a MIX honlap angol verziója, illetve egyúttal a magyar és a német is jelentősen megújult. A MIX újság menüpont kezdőlapja új arcot kapott, és a Komikum jelentősen bővült. Az ifjúsági csoportok oldalai is át lettek szervezve, várjuk anyagaitokat, képeiteket!

   

Vallások a házasságról

Budapesti Ökumenikus Beszélgetések (BÖBE) - Vallások a házasságról 2005. március 10-én, csütörtökön, 18 órától a Lágymányosi Ökumenikus Központban 

 

Stresszes vagy?

Ezúton kérjük az ide látogatók segítségét a Komikum menüpont feltöltésére. Várjuk mindazokat a humoros, vicces, komolytalan, de ízléses poénokat, site címeket, képeket, amelyeket szívesen adnátok a köz javára, mulatságára.

   

30 Feletti Keresztények Bulija

A rendezvény 30 és 45 év közötti szingliknek szól, akiknek a legtöbb gyülekezetben nincs saját csoportja. Itt megismerkedhetnek egymással, és új barátságokat köthetnek. Erre a célra szolgálnak a... Részletek itt!

     

MP3-as prédikációk a neten

A Felső erdősorban 2005. jan. 1-től kezdve elhangzott minden prédikáció hangfelvétele mp3 formátumban letölthető és/vagy meghallgatható a http://tar.metodista.hu/Felsoerdosor/Predikaciok címen.