Lakatos Judit: A magyar metodizmus évszámokban

 

1898. Robert Möller bécsi metodista prédikátor Pozsonyban és a Bácskában hirdeti az evangéliumot.

1900. Bácskai németek hívására Magyarországra érkezik Otto Melle német prédikátor, aki Szenttamáson megszervezi az első metodista gyülekezetet.

1911. Az Osztrák-Magyar Missziói Konferencia önállósodik az Észak-Német Missziói Konferenciától Otto Melle szuperintendens vezetése alatt. A háború kitörésekor ezer tagja volt az egyháznak.

1920. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után a metodista gyülekezetek a határon kívül kerülnek. Az egyetlen megmaradt budapesti gyülekezetből újra megindul a munka Funk Márton szuperintendens vezetése alatt.

1922. Az egyház megalapítja máig a legjelentősebb szociális intézményét, az árvaházat Budakeszin. Az intézet később szellemi fogyatékos gyerekeknek is otthont ad, valamint szanatóriumként működik. 1931-től a metodista diakonisszák anyaotthona is egyben.

1947. A Magyarországi Metodista Egyház állami elismertetésben részesül. De néhány év múlva a Kommunista Párt hatalomra jutása után az addiginál nehezebb körülmények között, ingatlanaitól megfosztva folytathatja csak szolgálatát.

1948. A magyarországi szlovákok áttelepülésével és a németek kitelepítésével a metodista gyülekezetek a tagjaik 65%-át veszítették el. Az 1950-es években a gyülekezetek újra megerősödtek.

1974. Egy csoport kiválásával az egyház megfogyatkozik, majd új ébredés kezdődik.

1989  után az egyház kibővült lehetőségek között folytathatta munkáját.

1990. Megnyílik a Márta-Mária Öregotthon Kaposszekcsőn.

1994-ben az egyház visszakapja ingatlanát Budakeszin, ahol öregotthon nyílik.