NAGY VILÁG

2002. december

 

Labda a levegőben

Schauermann Péter

 

HA november, akkor MIX nap. Így volt ez idén is mint rendesen, (másodszor). A gondolkodás, a vélemények, a vita, az ötletek, a kritika, a tervezés és a változások napja. Ezzel nincs is baj. Értékelni kell, megállni, visszatekinteni és újat kezdeni, ha szükséges. És ez érvényes az újságunkra is. És ha az újságunkra érvényes akkor a rovatokra. És ha a rovatokra, akkor a "Nagy világra".

 

Labdát dobtak felénk. Elkaptuk. Jó így, nem jó így, túl laza, túl komoly, túl széles, túl tág... Azóta is ezen filózunk, szeretnénk jót alkotni, ami szép is, és értékes.

 

Hogyan tovább a Nagy világban? Eddig volt magazin, mint csokoládé, politika, mint választás, közgazdaságtan, mint statisztika, (ja, és mint értékpapír). Talán sok volt, talán kevés, talán mély volt, talán sekély. Nem tudom. Nálam a labda, és nem tudok vele mit kezdeni. Te mit szólnál kedves olvasó. Mivel értesz egyet, és mivel nem? Mi tetszik és mi semennyire sem?

 

Változtatni kell? Változtatni lehet! De merre legyen az irány? A régies felé, vagy valami teljesen új? Mi érdekel? Mit látnál szívesen? (Esetleg milyen rovatot...)

 

Dönteni kell. Tele kell írni a lapot havonta, és jó lenne elolvasni is. A labda adott, szép, kerek, talán pöttyös is netán...

 

Legyen politika szagú az egész, de akkor túl nagy vita lesz, vagy ez kellene? Hiszen úgy is annyi vélemény van bennünk, és fontos terület, az élethez tartozik, egy kis realitás. Erre valaki - de hát Pál sem ír róla semmit, Jézus is csak tiszteletet parancsol? És ha egymásnak esnek egyesek, és megosztottságot eredményeznek? Legyen magazin, mint eddig! - feláll a másik. A könnyed témát szeretjük, nem kell nekünk más, csak bódító fűszer az élethez! Kis egzotikum, mellyel elvonatkoztathatunk a valóságból.  Nem, legyen társadalom, fejlődés és hanyatlás, folyamatok és megalkuvás! - így a negyedik. De kinek van igaza, vagy mindenkinek, egy kicsit, vagy senkinek? De ki döntsön, és ki dönthet? Talán az író, vagy az olvasó? Léteznek-e? Talán igen? Vagy nem? Talán havonta? Akkor talán döntsön most a második, ha akar. De akarjon. Így ismét száll a labda, repül, és valaki elkap(hat)ja...