ÉVIKONF 74

  

1.nap    2.nap    3.nap    4.nap    5.nap

      

1.nap

  

Ragyogó napsütés, fenséges kilátás, modern környezet - a Miskolci Körzet által szervezett 74. Évi Konferencián ezek voltak az érkezés utáni első benyomásaink. Szuhánszky István és csapata jól választott: az Avas tetején működő Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és a közvetlenül mellette helyet foglaló Isteni Ige Jezsuita Plébánia újonnan épült, egyszerűnek tűnő vöröstéglás épületei barátságosak, itáliai épületegyüttest idéznek. Rend és tisztaság uralja a terepet, s kedden délután a csend is nagy: a húsvéti szünetről csak most érkeznek a kollégium ifjú lakói. David Greenawalttal vacsora előtt törtük is fejünket, vajon mikor épült mindez, hogy nem néz ki két évnél sem idősebbnek. Találgatásunk tévesnek bizonyult. Az iskola honlapjáról megtudható, hogy a gimnázium kapuját 1994-ben nyitották meg.
     

     
A vacsorát követően a metodista konferencia ünnepi istentiszteletének tehát egy római katolikus templom adott otthont. Ezzel persze nem bontottunk hagyományt, hiszen tavaly Bicsérden hasonlóképpen vágtunk neki a többnapos üléssorozatnak. Az Isteni Ige templomában az Isteni Igével Heinrich Bolleter leköszönő püspök szolgált. Bolleter az évi jeligénk kapcsán - "Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem." (Jn 10,27) - az Ige megélésére hívott fel. A keresztény hited nem lehet magánügy kérdése - mondta. A kereszténység egyfelől befelé fordulás, imádság, de másfelől kifelé fordulás, a szeretet kisugárzása kell legyen. Milyen jó lenne, ha ránk nézve a Lélek gyümölcseit, és a boldogmondások igazságait fogalmazhatná meg a világ. Ugyanakkor józanságra intett: a keresztények szimbóluma nem a Superman jele, hanem a Jézus Krisztus keresztje.
  
Az úrvacsorai közösséget követően már csak a konferencia megnyitása maradt hátra, amelyre a kollégium kellemes hangulatú könyvtárában került sor. A konferencia titkára, Szuhánszky István névsort olvasott, majd a szavazatszámlálók kijelölése következett. Végül a titkár szállást osztott, melyet a konferencia derült hangulatban, nagy örömmel vett tudomásul: mindenkinek lett szálláshelye. Az éjszakának Kovács Rudolf bátorító imádságával indultunk neki: a következő napokban fontos beszámolók, és fontos választások állnak előttünk. (MIXhír)

   

2.nap

  

Viszonylag korán, már 21 óra előtt véget ért a 74. Évi Konferencia második napja. A napzáró áhítatot a teológusok tartották, Kovács Zoltán az éjszakába induló konferenciának a szüntelen virrasztó Istenről beszélt. Sűrű napot zártak ma a résztvevők: a délelőtt során egyetlen beszámoló hangzott el, a szuperintendensi jelentés. Az évi közgyűlés legfontosabb beszámolójában Csernák István 12 pontban több lényeges témáról is szót ejtett.
  
"Vigyázat! Nem ő (Jézus) jön utánunk, ahogy sokszor szeretnénk, hogy kövessen minket, tegye azt, amit mi előre megtervezünk, alkalmazkodjon hozzánk, sőt ha valahol nem tetszik valami, aakor elindulunk, elmegyünk máshová, és majd követ minket." (...) "Együtt menjünk Jézus után, lelkészek és laikusok, férfiak és nők, tagok és aktív szolgálók, együtt kötelezzük el magunkat az Ő szolgálatában..." - fogalmazott. A szuperintendens a legfontosabb egyházi szolgálati területek között az idősek között végzett munkát, a roma missziót, és a családok érdekében végzett szolgálatot emelte ki. Csernák István felhívott a partnerkapcsolatok megerősítésére: e program támogatásaként az Évi Konferencia Csernák Istvánnét jelölte ki a partnerkapcsolatok koordinálására.
    
A nap során elhangzottak az Egyháztanács, a Női, a Kárpátaljai, és a Gyermekmunkás Bizottság jelentései, továbbá a David Greenawalt missziós munkatárs és Csernák Istvánnénak az Európai Metodista Tanács munkájáról szóló beszámolói is. A legnehezebb kérdéseket idén ismét a Missziós Bizottság jelentése vetette fel, amelyben Hecker Róbert - a bizottság vezetője - lemondását felajánlva az egyház missziós célkitűzésének és munkamódszerének átgondolosára, megújítására buzdított.
   
"A Krisztus-követés nem vakáció, nem kirándulás, hanem élet-halál kérdés." - mondta reggeli áhítatában Sztupkai Mihály. A kereszténység életet jelentő ajándéka Istennek, nem hobbi, nem hétvégi kikapcsolódás. Krisztus azonban nem kényszerít, nem erőszakkal terel. Egyszerűen csak: előttünk jár. Így kezdtük napunkat, és így is folytatjuk, Krisztus követésére elkötelezve.

     

  DSCF4841.JPG DSCF4843.JPG DSCF4844.JPG DSCF4846.JPG DSCF4847.JPG DSCF4848.JPG

  

3.nap

   

A 74. Évi Konferencia harmadik napján a résztvevők Csernák István szuperintendens újraválasztásával, újabb 2 esztendőre megerősítve szolgálatában egyházunk vezetőjét, a folyamatosság mellett döntöttek. A titkos szavazásra 10 óra után pár perccel került sor, a szavazatokat Hajduné Csernák Erzsébet, Szabó Pál és Kurdi Péter szavazatszámlálók gyűjtötték össze. A 32 szavazatból 23 darabot Csernák István, 4 darabot Sztupkai Mihály, 2 darabot Szuhánszky István, 1-1 darabot Hajduné Csernák Erzsébet, illetve Hecker Róbert kapott - 1 szavazat volt érvénytelen.

   

Reggeli áhítatunkon Forray Tamás szerzetes, a jezsuita oktatási központ igazgatója szolgált az emmausi tanítványok történetéről. Forray szerint a keresztények legnagyobb kérdése az, hogy a Krisztussal való találkozást követően lángol-e szívük. Jézus megjelenése - mint Emmausban is - az emberi hiány helyzetekhez kötődik. Sajnos a szenvedésről, a bűnről, a gyengeségről nem divat ma beszélni, pedig Krisztus nem ásta el keresztjét: Jézus a keresztben az életet mutatja meg - fogalmazott a szerzetes. Jézus ott tud megérinteni, ahol saját keresztem, szenvedésem megmutatom, ahol az Istenre szorulok. Ahol a kereszt, ott a feltámadás, a két esemény nem szétválasztható - figyelmeztetett Forray.

    

Ebéd után a konferencia résztvevői Lillafüreden tettek sétát, mely az eső miatt a tervezettnél rövidebbre sikerült. A délutáni ülésen az Egyháztanács lelkészi tagjait a 32 szavazó három fordulóban választotta meg Hajduné Csernák Erzsébet, Sztupkai Mihály, Szuhánszky T. Gábor tagok és Hecker Márton póttag személyében. A laikus tagok, illetve a póttag megválasztására két fordulóban került sor, végeredmény: Schauermann Henrik, Ambrusz István, Jávor Ferenc, illetve Szili Anna. A mai napon mondta el jelentését a Média, az Ifjúsági, a Teológiai, a Lelkészi Szolgálat és Konferenciai Vonatkozások, és a Szociális Bizottság. Elhangzott továbbá Szuhánszky T. Gábor beszámolója a Márta Mária Otthonról, illetve Schauermann Henrik jelentése a Márta Mária Otthon Igazgatótanácsának munkájáról, és a Márta Mária Alapítványról.

   

A 74. Évi Konferenciát a délután folyamán köszöntötte Günter Stramm átnyújtva a kelet-németországi drezdai metodista kerület ajándékát. Az estét a zsolcai gyülekezet zenés áhítata, illetve a késő este kezdődő görög-katolikus - metodista "konferenciai teremfocimeccs" zárta. (Az éjszakába nyúló mérkőzés végeredményéről sajnos csak holnap tudunk beszámolni.)

   

DSCF4850.JPG DSCF4857.JPG DSCF4859.JPG DSCF4860.JPG DSCF4863.JPG DSCF4875.JPG DSCF4882.JPG DSCF4887.JPG DSCF4888.JPG DSCF4892.JPG DSCF4895.JPG DSCF4899.JPG 

     

4.nap

     

A harmadik nap este a zsolcai gyülekezet zenés áhítata felért egy egész estés koncerttel, a éjszakai focimeccs megítélése azonban nem volt ilyen egyértelmű: egyesek szerint a metodisták győztek, mások szerint a mérkőzés döntetlenre végződött. A metodista – görög-katolikus konferenciai teremfocimeccs végeredménye: 10-9. Legszebb gólként Kovács Zoltán fejesét, és Szuhánszky T. Gábor rövidsarokra csavarását emlegették az est résztvevői.

   

Április 21-én, a konferencia negyedik napján a reggeli áhítatot Szabó Andor tartotta meg. A mai nap tulajdonképpen a választások napja volt. Ma zajlott le a 25 év alatti küldöttek választása, amelyeknek eredményeként Lakatos Lillát és Vigh Bencét küldöttnek, Szuhánzsky Krisztinát és Sztupkai Gergőt pótküldöttnek választotta meg a konferencia. A választók az egyház laikus előljárójának Pásztor Zoltánt, EMYC (Európai Metodista Ifjúsági Tanács) küldötteknek Szuhánszky Tímeát és Vigh Bencét szavazták meg. Mindezek mellett döntöttek az Igazgatótanács összetételéről, 16 bizottság tagságáról - 16. bizottságként az Egyházzenei Bizottság került megalapításra -, valamint a statisztikus, és az informatikai felelős személyéről. Ifj. Szabó Pál személyében az egyház történetében így első alkalommal lehet négy éven keresztül állandó informatikai szakértője.

     

“Ilyen gyorsan még sosem fogadta el az évi konferencia a Pénzügyi Bizottság jelentését” – fogalmazott Szili Anna a jelentés elfogadása után (a bizottság beszámolóját ifj. Schauermann Henrik adta elő). A mai napon hangzott el az Építési, és a Felülvizsgáló Bizottság jelentése is. Az egyház továbbra is folytatja folyamatban levő legnagyobb építési beruházásait Miskolcon, és Nyíregyházán. (A miskolci templom tervei a tegnapi nap fotói között láthatók!) A Missziós Bizottság elnökének kijelölését az utolsó napra halasztotta a konferencia.

   

Az utolsó előtti nap egyben az ünnep napja is volt. Vendégként köszönthettük magunk között egy kárpát-ukrajnai, és egy szlovák metodista csoportot. A Magyar Televízió a délután folyamán konferenciai tagokkal, és a püspökökkel készített interjút. Az esti istentiszteleten három 25 éve szolgáló lelkész kapott megerősítő áldást (Sztupkai Mihály, Szuhánszky Gábor, Szuhánszky István). Az Igével Patrick Streiff újonnan választott püspök szolgált, Heinrich Bolleter – Streiff leköszönő elődje - előadást tartott.

          

DSCF4904_1.jpg DSCF4911_1.jpg DSCF4912_1.jpg DSCF4918_1.jpg DSCF4922_1.jpg DSCF4928_1.jpg DSCF4929_1.jpg DSCF4931_1.jpg DSCF4932_1.jpg DSCF4933_1.jpg DSCF4942_1.jpg DSCF4954_1.jpg DSCF4958_1.jpg DSCF4964_1.jpg DSCF4980_1.jpg DSCF4983_1.jpg DSCF4999_1.jpg DSCF5002_1.jpg DSCF5003_1.jpg DSCF5006_1.jpg DSCF5007_1.jpg

       

5.nap

    

Április 22-én szombaton ebéddel ért véget egyházunk 74. Évi Konferenciája Miskolcon. Az utolsó napon a résztvevők a Missziós Bizottság kérdéseiről folytattak hosszú párbeszédet, illetve meghallgatták a Szabó Pál statisztikai felelős beszámolóját. Az Évi Konferencia döntése szerint jövőre Budapest ad otthont az évi közgyűlésnek.

   

A püspökköszöntő konferencia nyugodt, békés légkörben zajlott le, a jelentéseket az öt nap során összességében a megszokottnál talán valamivel gyorsabban fogadták el a szavazók. A konferencia kiemelten foglalkozott a serdülőkkel. Javasolta a Gyermekmunka és az Ifjúsági Bizottság összefogását a serdülő korosztály hatékonyabb megszólításában. A választások konferenciáján nagy hangsúlyt kapott kérdés volt a Missziós Bizottság munkája is.

     

Az április 21-én pénteken 18.30-kor kezdődő, csaknem két és fél órás ünnepi istentiszteleten egyházunk valamennyi lelkésze és teológusa jelen volt. A körülbelül 250 fős gyülekezetben Patrick Streiff püspök igehirdetésében a gyülekezetben történő vezetésről prédikált. Az újszövetség nem csak egyetlen vezetést ismer – mondta. Valójában minden megtért keresztény részesül a vezetés ajándékában, hiszen embertársaink felé keresztény felelősségünk van. A vezetők azonban közösséget alkotnak, nem egyedül dolgoznak: a vezetés egyházunk minden szintjén közösségben történik. A vezetés kulcskérdése, hogy mi alapján munkálkodunk. Nem vezethetnek emberi motivációk, nem koncentrálhatunk financiális, vagy személyi problémákra. A keresztény vezetést a Lélek szavának kell vezetnie, középpontban a Lélek gyümölcseivel – figyelmeztetett a püspök.

     

Az ünnepi istentiszteleten Heinrich Bolleter leköszönő püspök szolgálatának kihívásairól beszélt. Ezt követően lelkészeink ünnepélyesen elköszöntek a Bolleter házaspártól, majd kézfogással köszöntötték a hivatalosan május 2-án hivatalba lépő utódját, Patrick Streiffot. Az ünnepi köszöntések előtt került sor a 25 éve felszentelt Szuhánszky István, Szuhánszky T. Gábor, valamint Sztupkai Mihály megáldására is, melyet Heinrich Bolleter kézrátételes imádsággal mondott el. Az este során többször is fellépett az Esterházy Kórus. (A fényképeken az ünnepi istentisztelet eseményei láthatók.)

    

DSCF5009_1.jpg DSCF5010_1.jpg DSCF5013_1.jpg DSCF5014_1.jpg DSCF5034_1.jpg DSCF5040_1.jpg DSCF5047_1.jpg DSCF5050_1.jpg DSCF5056_1.jpg

DSCF5059_1.jpg DSCF5062_1.jpg DSCF5065_1.jpg DSCF5078_1.jpg