NAGY VILÁG
2002.
február
Az istenek eledele
Schauermann
Péter
Egyesek
számára csupán édesség, másoknak örömforrás, megint másoknak "bűnös"
szénhidrát. A tények: egy átlagos magyar polgár évente 8 kilogrammot
fogyaszt el belőle, ez messze elmarad az uniós átlagtól, ami 24 kg. (Mégsem
vagyunk teljesen felkészülve a csatlakozásra!?) Évente kb. 80000 tonna tűnik
el nyomtalanul, többfajta formában és kiszerelésben, aminek 2/3-a szeletes,
és a fennmaradó rész táblás. A legkedveltebb formája a mogyorós, málnás
és epres ízesítés, minden második tábla sok tejet tartalmaz. Talán a télapók
között is ő a legismertebb.
A
"tsokolata" készítői Magyarországon a 18. században jelentek meg. Az
első csokoládékat, mint ahogy máshol külföldön is, a gyógyszerészek készítették,
így próbálva elfogadhatóbbá tenni piruláikat. Híressé vált Rozsnyai Mátyás
patikus Chinin-bonbonja, melynek gyulladáscsökkentő hatása volt. A kinint
csokoládémasszába keverték, formába öntötték és szemenként hozták
forgalomba a kiéhezett vevőkörnek. Később békésebb megoldások is születtek,
például a svájci származású, Ferenc József renddel kitüntetett Gerbaud
Emil konyhájából, aki a Gerbaud-szelet mellett elsőként készített
konyakos meggyet. Sok finomsággal dicsekedhetünk mi magyarok, de sajnos a
csokoládé készítésében (is) megelőztek minket. Ugyanis, amíg őseink
Nyugat-Szibériában halásztak és vadászgattak, pár ezer kilométerrel arrébb,
a civilizálatlan indiánok már rég kakaóval kereskedtek. Ez a helyzet.
(Tarsolylemezük meg nekik nem volt!)
Először
a maják készítették a xocolatl nevű fűszeres italt, melynek jelentése "istenek
eledel". A hozzá-valók miatt elég drága lehetett. A xocolatl
alapja ugyanis a Dél-Amerika őserdeiben vadon termő Theolroma-cacao nevű fa
termése, amely elég ritka és ezért meglehetősen értékes volt, ezért
fontos helyet töltött be a cserekereskedelemben, számos helyen pénzként
használták. De míg a kakaóbabból xocolatl, azaz csokoládé lesz, egy
hosszadalmas műveletsoron kell átesnie. A babot ugyanis először fermentálták,
ami "rothasztást" jelentett, ezután 140-150 fokon pörkölték, minek következtében
a kakaóbab héja megbarnul és törékennyé válik. A héjat leválasztották,
és megőrölték a szemeket. Vizet adtak az őrleményhez, és keverés mellett
felmelegítették, amíg egy cseppfolyós masszát nem kaptak. A masszát
kisajtolták, és nyerték a zsíros kakaóvajat és a kakaóport. Most már
csak a megfelelő hozzávalók hiányoztak az ínycsiklandó xocolatl-hoz. A
port kukoricaliszttel, csilivel, ánizzsal, fahéjjal, és egyesek paprikaporral
keverték.
Kolumbusz
Kristóf is kapott egy pohárkával, amikor Honduras partjai mellett fekvő
Guaja-szigetet meglátogatta. De Európába a "békés természetű" Hernan
Cortez közvetítésével jutott. Őt is egy illusztris vendéglátó, maga
Montezuma király kínálta meg az előkelő itallal. Ízlett neki, katonáit is
megkínálta, és miután látta, hogy a magas tápérték következtében katonáinak
jó ellátmány, feltámadt benne az együttérzés. Arra gondolt, hogy honfitársai
is biztosan szürcsölnének otthon hideg téli estéken, ilyen, vagy ehhez
hasonló forró innivalót, és ha kell, el is tudná látni őket a szükséges
alapanyagokkal. Cortez hallgatott a belső hangra, és elkezdett kakaót szállítani
Európába. Az üzlet beindult, népszerűvé vált az ital a kontinensen. Először
a spanyol királyi család hivatalos italaként vált ismertté, majd házasság
útján jutott el Franciaországba, Ausztriai Anna (II. Fülöp spanyol király
lányának) hozományaként 1615-ben. A század második felére divatossá vált
Európa más udvaraiban is. A csokoládé elegáns szalonok nélkülözhetetlen
és legnépszerűbb kelléke ekkor, a kifinomultság és elegancia szimbóluma.
A vízzel, majd tejjel higított italt finom porcelán vagy ezüstcsészékben tálalták.
De az eredeti módon készített főzet elég keserűnek bizonyult, ezért mézzel,
majd később cukorral és vaníliával javították föl az ősi receptet.
A
18. században a csokoládé eljut a patikákba különböző készítmények
formájában. Ekkortájt készítik az első bonbonokat, melyek nagy sikert
aratnak a francia arisztokrata hölgyek között. Az 1800-as években csokoládégyárak
jönnek létre Európában, a Nestlé fivérek elkészítik az első tejcsokoládét.
A következő évszázadra megszokott és közismert termékké válik a csokoládé,
mely megjárja a nagy európai és világháborúkat, mint a katonai ellátás
fontos része. Ami az évszázadok alatt változatlan maradt, az a csokoládé
csodálatos íze és hatása. A csokoládé bizonyítottan képes javítani a
koncentrációt és a hangulatot, jó kimerültség és gyengeség ellen, csökkenti
a véralvadást és a koleszterinszintet. A Harvard Egyetem kutatói egy 7841
személy bevonásával lefolytatott megfigyelés eredményéből arra a következtetésre
jutottak, hogy a csokoládé fogyasztása meghosszabbítja az életet. A vizsgálat
öt éve alatt, a csokoládét fogyasztó személyek között 30%-kal volt
alacsonyabb a mért halálozási ráta, és a szernek köszönhetően egy évvel
később halálozta el. A túl sok csokoládéfogyasztás azonban közismerten hátrányokat
is rejt (súlyfelesleg, anyagcserezavar, cukorbetegség, fogszuvasodás, stb.).
Ezért a kutatók azt tanácsolják, hogy mivel a csokoládé puszta illata is
pozitív gondolatokat ébreszt az emberben, és fokozza a boldogsághormon kiválasztását,
ezért terápiás célból naponta 6-szor, legalább 2-2 másodpercnyi időtartamig
szippantsunk be jó mélyen a finom csokoládé illatát. A hatás feltételezhetően
nem marad el. Jó tudni. De lehet, hogy ha ezt mind az indiánok előre látják,
akkor nem kínálják meg Kolumbuszt, de főleg nem Cortezt...